De meeste mensen krijgen een enorme boost van sporten, waardoor ze frequent in de sportschool en/of op het sportveld staan. Om, tijdens het sporten, alles uit uzelf te kunnen halen is het belangrijk dat uw zicht optimaal is. Dit kunt u onder andere bereiken door een goede sportbril te dragen. Welke sportbril hier het meest geschikt voor is, hangt voornamelijk af van de sport die u uitoefent.

 

Het aanschaffen van de juiste sportbril

Denk bij het aanschaffen van een sportbril aan de sport waarvoor u deze wilt gebruiken, en aan wat voor bewegingen daarbij gemaakt worden. Dit kan namelijk van invloed zijn op het montuur van de bril of op de manier waarop deze bevestigd wordt. Daarnaast is het aan te raden om het terrein waar de sport uitgeoefend wordt in het achterhoofd te houden. Vraag uzelf bijvoorbeeld af wat voor kleur de ondergrond van het veld heeft en of u tijdens het sporten last kunt hebben van de zon. Deze factoren zijn onder andere van invloed op de kleur van de glazen.

 

Bal- en/of andere veldsporten


Deze sporters zijn over het algemeen veel in beweging, waardoor een sportbril die stevig rondom het gezicht zit aan te raden is. Daarnaast bestaat de kans dat bal- en veldsporters regelmatig met elkaar in aanraking komen, omdat ze nog al eens tegen elkaar opbotsen. Kies daarom voor een flexibel montuur dat op de vorm van het gezicht afgestemd kan worden. Een bril met gepolariseerde glazen is voor dit type sporters niet de juiste oplossing, omdat hier dan teveel krassen op zullen komen.

 

Hardlopen


Hardlopers kunnen op zich een redelijk ‘standaard’ sportbril aanschaffen, maar de glazen moeten wel met veel precisie uitgezocht worden. De meeste hardlopers kiezen voor een bril die fotochromatische glazen bevat, omdat dit type glas tegen meerdere (weers)omstandigheden bestand is.

 

Fietsen en wielrennen


Wanneer u vaak op een (wielren)fiets zit, is het aan te raden om meerdere sets lenzen voor uw sportbril te hebben. Deze lenzen kunt u namelijk, per weersomstandigheid, wisselen. Zo bieden de oranje en/of de gele lenzen bijvoorbeeld een goed contrast op de weg. Om wind en vervelende vliegjes uit uw ogen te houden raden wij aan om te allen tijde een bril te dragen tijdens het fietsen.

 

Wintersport


Een sportbril valt niet weg te denken bij de wintersport en is een vast onderdeel van de outfit. Tijdens het aanschaffen van zo’n bril kunt u het beste op een aantal zaken letten. De bril moet onder andere zorgen voor contrast op de witte piste, voor goed zicht tijdens een sneeuwbui en bescherming bieden tegen UV-straling. Op grote hoogte is de UV-straling namelijk veel sterker dan bij een laag niveau, en daarom is het dragen van een goede sportbril op wintersport extra belangrijk.

 

Watersport


Watersporters hebben absoluut een sportbril nodig die beschikt over gepolariseerde glazen, omdat het licht nergens anders zo sterk weerkaatst als op het water. Daarnaast is het belangrijk dat de waterdruppels automatisch van de glazen afglijden, zodat de sporter altijd goed zicht heeft. Ook het montuur van de bril is van belang, aangezien deze goed passend en daarbij waterdicht moet zijn.