Dat u graag beweegt in de buitenlucht is zo klaar als een klontje. En of u nu doet aan hardlopen, fietsen, bergbeklimmen of iets anders: het bewegen is nóg leuker wanneer u een uitzicht heeft om van te genieten. Precies daarom hebben wij de mooiste fietsroutes van Nederland voor u op een rij gezet. Om te trainen, om tot rust te komen, of om samen lekker te bewegen. Het enige wat u nodig heeft is een fiets en, uiteraard, een goede fietsbril. De startpunten van de fietsroutes zijn aangeduid met een cijfer in de kaart.1. Bekendelleroute, Achterhoek (33 km)

Deze prachtige route brengt u van Aalten door beschermd natuurgebied. Onderweg komt u langs Landgoed ’t Walfort en bossen als het Kloosterbos en het Bekendellebos, waar de fietsroute zijn naam aan dankt. De wegen en paden waar u over fietst zijn vlak en goed begaanbaar.


2. Pieterpad, Zuid-Limburg – Noord-Groningen (492 km)

Het Pieterpad: de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. Van Pieterburen aan de Groningse waddenkust tot Sint-Pietersburg bij Maastricht wordt u langs de meest uiteenlopende landschappen geleid. Maar wie zegt dat u dit niet kunt fietsen in plaats van wandelen?


3. Fietstocht Rottemeren, Zuid-Holland (32 km)

Rotterdam dankt zijn naam aan het riviertje Rotte, de grote lijn van deze fietsroute. Het brengt u langs een veelzijdig recreatiegebied, waar u naast fietsen ook mogelijkheden heeft tot picknicken, paardrijden en kanoën.


4. Door Koninklijke Bossen en Heide, Veluwe (36 km)

Een werkelijke ‘koninklijke route’. De route dankt zijn naam aan het feit dat hij dwars door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo loopt. Tussendoor kunt u even genieten van een drankje bij het Kasteel Cannenburgh: ook zeker geen straf.


5. Veluwe, Gelderland (35 km)

Deze fraaie fietstocht loopt langs twee Nationale Parken: de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Fiets langs bossen en heidevelden en laat u verbluffen door de omgeving. Wie weet komt u ergens onderweg nog wilde zwijnen of edelherten tegen.


6. Ontdek Amsterdam (37 km)

Ontdek onze hoofdstad opnieuw met deze speciaal uitgestippelde fietstocht. De stad die nooit verveelt. Laat u verrassen door de historische panden, de groene karakteristieken en de uiteenlopende typen mensen en zie Amsterdam op een manier zoals u het nog niet eerder heeft gezien.


7. Grote Polderroute, Utrecht (40 km)

Deze route is een uitstekende manier om meer van de omgeving van Utrecht te ontdekken. U start in Amersfoort, waarna u Paleis Soestdijk, Restaurant Eemlust, Kasteel Groeneveld en restaurant Wakker passeert. Een leuke extraatje: van maart tot en met oktober kunt u ook met het pondje de Eem oversteken.


8. Elfstedentocht, Friesland (235 km)

Ieder jaar weer hoopt heel Nederland op een Elfstedentocht. Maar waarom wachten, als u hem ook zelf kan afleggen? Het is een aardige afstand, maar zeker de moeite waard. Elk van de elf steden verdient een bezoek dankzij hun unieke geschiedenis.


9. Kastelenroute Valkenburg, Zuid-Limburg (21 km)

Geïntrigeerd door kastelen, landhuizen en andere grote, oude gebouwen die een rijke geschiedenis herbergen? Dan is deze fietsroute iets voor u. Fiets langs Kasteel Schaloen, Kasteel Genhoes, Kasteel Wijlre, Het Sibberhuuske, Kasteel Valkenburg en Kasteel Oost. Het landschap is prachtig, maar erg heuvelachtig. Een fiets met minimaal zeven versnellingen is daarom aan te bevelen.


10. De Sallandse Heuvelrug, Overijssel (34 km)

Fiets door een uniek heuvelachtig gebied en verbaas u over adembenemende uitzichten over een landschap dat ruim 200.000 jaar geleden werd gevormd door gletsjers uit Scandinavië. Een aardige tocht, maar er zijn onderweg diverse gelegenheden om even stil te staan bij het groene aanzicht met een kop koffie.