Zo’n 84% van de Nederlandse inwoners ouder dan vier jaar bezit een fiets. Fietsen is dus razend populair in Nederland. Fietsen is zelfs zo populair in Nederland dat iedere fietsbezitter gemiddeld beschikt over gemiddeld 1,3 fietsen. Wanneer het fietsgedrag van de Nederlanders wordt vergeleken met ieder ander land met hetzelfde welvaartsniveau wordt er nergens meer gefietst. Hoewel de fiets voornamelijk wordt gebruikt als vervoersmiddel binnen 7,5 kilometer zijn er ook tal van fanatieke wielrenners en mountainbikers in ons land te vinden. Hierbij gaat het een stuk minder om de verplaatsing van punt A naar B, maar meer om ontspanning of het leveren van een prestatie.

 

Is fietsen zonder de juiste sportbril gevaarlijk?

Wielrenners en mountainbikers hebben tijdens hun fietsrit meer te maken met gevaren en daardoor is veiligheid tijdens het fietsen van essentieel belang. Hoge snelheden op het asfalt of een hobbelige route door de natuur vraagt dan ook om de nodige maatregelen te treffen. Eén van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die een fietser moet treffen is de aanschaf van de juiste fietsbril. Hiermee kan schadelijk, fel en flikkerend zonlicht worden gefilterd, worden insecten en zandkorrels opgevangen en zijn veranderingen in het wegdek gemakkelijker te herkennen. Het is wel zo fijn dat een fietsbril over een goed paar glazen beschikt, maar daarnaast moet de bril licht zijn en comfortabel op de neus vallen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de bril goed onder de helm past. Toch zijn de glazen het meest belangrijke onderdeel van de fietsbril.

 

Wat voor verschillende fietsbrillen bestaan er?

Er zijn verschillende typen brillen, die dan ook voor ieder weertype het zicht kunnen verbeteren. Zo zijn er brilglazen die speciaal zijn ontworpen voor grauwe, donkere dagen, maar ook voor felle dagen, waarop u geen hand voor ogen ziet. Uw ogen kunnen het niet aan om voortdurend tussen overmatig licht en schaduw te moeten schakelen, laat staan wanneer er voortdurend licht tussen de bomen in uw gezicht schijnt. Hierdoor kunt u snelheid en tijd verliezen, doordat u overmatig af moet remmen aangezien u de risico’s op het wegdek minder gemakkelijk in kan schatten. Hier is een oplossing op bedacht, namelijk polariserende brilglazen. Deze glazen zorgen ervoor dat het licht wordt geneutraliseerd en u geen hinder meer ervaart van het licht.
 

• Deze polariserende glazen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Iedere kleurtint heeft een eigen werking, waardoor er voor ieder weertype een goede fietsbril kan worden ontwikkeld. Oranje polariserende glazen zijn de meest aanbevolen glazen voor een fietsbril omdat deze glazen het zicht het best verhelderen. Deze glazen zijn dus met name erg nuttig wanneer er geen- of weinig zonlicht is. Uw reactietijd wordt hierdoor verbeterd, wat weer resulteert in een betere sportprestatie en een verhoogde veiligheid.
 

• Glazen met grijstinten zorgen ervoor dat de schittering van het zonlicht wordt beperkt en geven de echte kleuren van uw omgeving goed weer. Wanneer u dus een fietsbril met grijze polariserende glazen gebruikt kunt u tegelijkertijd van de prachtige kleuren uit uw omgeving genieten.
 

• Doordat de kleur blauw zo intensief aanwezig is, wordt het herkennen van contrasten lastiger voor het menselijk oog. Hierdoor is hoogteverschil in het wegdek bijvoorbeeld lastig op te merken. Met gele glazen wordt de golflengte gefilterd en is het contrast beter waar te nemen. Ook zorgt de kleur geel ervoor dat u als fietser beter zicht heeft wanneer het gaat schemeren of wanneer het donker is.
 

 

Waar kan ik polariserende fietsbrillen vinden?

Er zijn dus fietsbrillen met tal van verschillende polariserende glazen verkrijgbaar. Oranje zorgt voor verheldering en verbeterd daarmee uw reactietijd, grijze glazen voor de beperking van licht en het weergeven van echte kleuren uit uw omgeving en gele glazen zorgen voor betere contrasten. Afhankelijk van de hoeveelheid licht in het gebied waarin u gaat wielrennen of mountainbiken kunt u een juiste fietsbril uitkiezen. Op de website worden de bovengenoemde fietsbrillen met polariserende glazen aangeboden. Deze website biedt tal van sportbrillen aan uit verschillende prijscategorieën, waardoor er zowel voor de recreatieve sporter, als voor de professionals de juiste materialen te vinden zijn. Veel fietsplezier!